Aktualności Zestawienia za lata: [2009-2010] [2011] [2012] [2013 [2014]
Produkty końcowe zaawansowanej glikacji
Produkty końcowe zaawansowanej
glikacji (AGE) są produkowane w większości tkanek wystawionych na
działanie podniesionych poziomów cukru we krwi, a nawet tych, w
których poziom jest prawidłowy, ale utrzymuje się przez
wystarczająco długi czas.
- Produkty końcowe zaawansowanej glikacji wywołują stres oksydacyjny i stany zapalne oraz są odpowiedzialne za wiele uszkodzeń tkanek i zaburzeń u pacjentów z cukrzycą. Coraz częściej rozpoznaje się ich szkodliwe działanie również u osób nie cierpiących na cukrzycę.
- Rozpuszczalna w tłuszczu, pochodna tiaminy, substancja odżywcza - benfotiamina - blokuje trzy główne ścieżki biochemiczne, poprzez które podniesiony poziom cukru we krwi powoduje uszkodzenia tkanek – nie powodując żadnych efektów ubocznych.
- Benfotiamina może dotrzeć do tkanki pięć razy łatwiej, niż sama
tiamina (witamina B1). Od wielu dziesięcioleci benfotiamina jest
szeroko stosowana w Europie.
Olga Dankiewicz
Więcej o AGE [ kliknij ]link do prezentacji [ kliknij ]